Heeft acquisitie nog nut?

HEEFT ACQUISITIE NOG NUT?

LinkedIN post 09-12-2020


Koude acquisitie op de Duitse markt in coronatijd, heeft dat überhaupt nog nut, vraagt u zich wellicht af. Hier een schets van de actuele ervaringen, welke wij - als THEEUWEN marketing plus - in de afgelopen 2 maanden hebben opgedaan.

 

Onze ervaringen zijn zowel negatief als positief. De bereikbaarheid is door home-office relatief moeizaam, hoewel onze ervaringen op de Nederlandse markt daar slechter zijn.

Doordat ons team direct bereikbaar is voor potentiële klanten, is het aantal contactpersonen dat zelf terugbelt, wel aanzienlijk hoger.

 

Enerzijds horen we dat opdrachten zijn teruggetrokken, de opdracht niet afgegeven wordt, of dat de magazijnen nog vol liggen. Anderzijds is de interesse aan nieuwe leveranciers wel groot. We ontvangen relatief veel aanvragen, gedeeltelijk als prijsvergelijk, maar ook regelmatig met een directe behoefte. Vaak is er dan haast bij of gaat het juist om een RFQ voor het jaar 2021 met vaak grote aantallen en jaarcontracten. De hoeveelheid aanvragen welke wij voor onze klanten ontvangen, is relatief groot gebleven, ondanks de situatie.

 

Wel worden voor jaaraantallen minder snel opdrachten gegeven. Er wordt momenteel meer per kwartaal gekeken als per jaar. Opdrachten voor enkelstuks zijn daar eenvoudiger te verkrijgen, en deze zijn ook actueel, hoewel ook vaak tot het laatste moment gewacht wordt met opdracht vergeven, waardoor de levertijden dan onder druk komen te staan.

 

Daarbij zijn veel Duitse bedrijven in zgn. ‘Kurzarbeit’. Dat betekent in Duitsland echter dat er ook echt niet meer dan de afgesproken uren gewerkt mag worden. Dit verhoogt de werkdruk voor de afdeling inkoop enorm, wanneer de werkgever de uren te sterk verlaagt. Andere werkgevers laten ruimte voor herstructurering en nieuwe visies.

 

Dan ligt het uiteraard ook aan de branche. Een branche die profiteert van de coronacrisis lijkt interessant. Echter hebben deze bedrijven over het algemeen zo veel werk, dat voor het aantrekken van nieuwe leveranciers gewoon geen tijd is. Een branche die door Corona minder opdrachten heeft, heeft meer tijd om zich te richten op de toekomst en neemt zich meer tijd voor goede gesprekken, met meer passende aanvragen en oprechte interesse tot gevolg.

 

Fazit: Contacten zijn tijdrovender om te leggen, maar daar waar interesse, is ook meer tijd voor een goed gesprek. Bedrijven met minder opdrachten, richten zich op de toekomst. Vele verwachten dat het vanaf eind Q1 begin Q2 weer beter gaat worden. Er zijn opdrachten geheel gestorneerd, maar ook veel opdrachten schuiven tot het moment dat de markt weer aantrekt.

 

Uiteraard heeft de hele situatie ook op de acquisitie zijn uitwerking. Echter minder als wij verwacht hadden en de interesse blijft toch hoog. Het aantal aanvragen is uiteraard minder, echter worden er wel degelijk opdrachten vergeven aan onze klanten en daarmee langlopende relaties opgebouwd. Het loont zich dus nog steeds om actief te blijven, je te laten zien en horen, dus regelmatig contact te houden met de markt.


Nog zo'n reeël verhaal van www.theeuwenmarketingplus.nl 

Contactgegevens

Adres THEEUWEN marketing plus

Lilienweg 6, D-49828 Neuenhaus


Adres THEEUWEN marketing plus

Bijkantoor: Burg. Edo Bergsmalaan 39

NL-7512 AD Enschede

Bel THEEUWEN marketing plus

T  +49-5941-988324

M +31-6-83509800